Alsóörs, Katolikus templom

templom

Alsóörs Katolikus templom

Az egyház 1925-ben telket vett, erre kápolnát emeltek, amelyhez harangláb is tartozott. 1936-ig sekrestyét és paplakást is építettek. 

1945-ben a gyerekek számárnak növekedése miatt római katolikus iskolát létesítettek, amelyet helyiség hiányában a kápolnában helyeztek el ideiglenesen oly módon, hogy az oltárt szétnyitható deszkafallal elzárták. 1985-ben elkezdődött a volt római katolikus iskola, egyben kápolna felújítása és egyidőben a római katolikus templom építése az iskola szomszédságában. A felújítás idején az iskola egyik tantermében folyt az egyházi szertartás. 1987-ben felszentelték az új római katolikus templomot.

A Somlyó-hegy déli lábánál magasodik az Árpád-kori református templom, a tornya alatt XIII. századi boltozott kegyúri karzattal. A templom felújításra került, falán a bizánci stílusú freskót restaurálták. A templomhoz közel, a Petőfi utcában áll az ország legrégibb (XV. századból való) udvarháza, melyet a kémény turbános kiképzése miatt Török-háznak neveznek. Az épületet igényesen helyreállították, ma a falu kiállítóhelye.